Zdravi keksići // Healthy cookies

14:21 Iva 0 Comments


" It's much harder to be sad while eating a cookie "

// wheat free, dairy free //


(scroll for English version)




Moram priznati, ovi keksi su jedni od mojih najdražih keksića iako nisu tipični za moj ukus. Nisu preslatki, nemaju čokolade, nemaju nekih posebnih dodataka, a tako su ukusni! Moja nećakinja ih obožava i kako ih se ona zaželjela, uz njezinu ideju i asistenciju napravile smo novu turu ovih hrskavaca - I to ne jednu, već DVIJE verzije (jednu s čokoladom, naravno ;) ).



Ako ste ikada radili 'cheesecake'  i pritom tražili savršene kekse koji će upotpuniti ovaj ultrapopularni desert i pritom naišli na McVities Digestive kekse koji definitivno najbolje pašu uz njega, onda možete imati dojam o kakvim se keksima radi.
Ovi keksi neodoljivo podsjećaju na spomenute, a ne moram govoriti koliko su zdraviji (i jeftiniji). Odlični su za jesti, a ukoliko ćete ih namijeniti za 'cheesecake' , ta minimalna razlika u okusu se ni ne osjeća.



Napravljeni su od zobenih pahuljica i pirovog brašna (naravno da možete staviti i integralno pšenično, no pridružite se izazovu i isprobajte nešto novo ;)). Ukoliko izbjegavate šećer (ovdje ga je minimalno), samo dodajte još dvije žlice meda umjesto njega.



Recept ne može biti jednostavniji, sve se radi u jednoj zdjeli, uz malo hlađenja tijesta, keksi su gotovi za manje od sat vremena :)

 A tada ćete dobiti mirisne, hrskave keksiće koje ćete (vrlo vjerojatno) pojesti odmah (bez grižnje savjesti) :D

Što čekate? Krenite po sastojke i napravite ove zdrave grickalice već danas ;)




Zdravi keksići:


  • 200 g zobenih pahuljica
  • 200 g pirovog brašna ( ili graham, integralno pšenično)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • malo soli
  • 3 žlice meda
  • 50 g šećera
  • 180 g maslaca ili kokosovog ulja
  • *2 žlice (biljnog) mlijeka po potrebi
  • *70 g crne čokolade



1. Zobene pahuljice možete kupiti već usitnjene ili ih kratko sameljite u blenderu (pazite da ne dobijete brašno, moraju ostati komadići). Stavite ih u zdjelu i dodajte brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
Maslac i med stavite da se lagano zgriju i dodajte smjesi. Izmiješajte ručno sve sastojke i dobro povežite maslac i med sa smjesom. 


2. Ako ste maslac jako otopili nećete trebati dodavati mlijeka i smjesa će biti gnjecava, no ne brinite, stisnuti će se u frižideru. Ukoliko osjetite da se smjesa ne povezuje, slobodno dodajte do dvije žlice mlijeka.


3. Mi smo odlučile podjeliti smjesu na pola i u jednu polovicu dodati usitnjene komadiće čokolade. Ukoliko nećete dodavati čokoladu**, isto podijelite smjesu na dva dijela, zamotajte ih u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata. 
**umjesto čokolade možete dodati i sušeno voće poput brusnica




4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, izvadite jednu kuglu iz frižidera i između dva pek papira (ili između plastičnih folija) razvaljajte tijesto na pola centimetra debljine (ne manje).
 Kalupom izvadite oblike (možete ih i narezati na pravokutnike) i položite u tepsiju obloženu pek papirom. U ugrijanu pećnicu stavite tepsiju i pecite keksiće oko 13 minuta
Vrlo je važno da vam ne budu pre tanki jer će vam izgoriti. 


5. Dok se peče prva tura, pripremite drugu na isti način. Kada izvadite kekisće iz pećnice bit će mekani pa ih pustite da se hlade neko vrijeme. Nakon toga, navalite na njih ;)

Uživajte! 
















Sada željno iščekujem vaše slike, javite mi kako su ispali.. :)



English version:



I have to admit, these cookies right here are one of my favorite ones although they're not typically my kind of cookies. You would think I'd like more chocolate-y, unhealthy type of cookies, but no – These are absolutely amazing! I swear! 

They're not too sweet, they don't contain any chocolate (unless you want them to), no special ingredients but yet so yummy! My niece adores them, too, and it was her wish to make a new batch so – we didn't make only one, we made two batches (one with chocolate, of course ;) ) 




These cookies are also great as a Cheesecake base (they taste very similar to McVities Digestive Cookies, which are the best for cheesecakes). 

So, to sum it up, this is one healthy and delicious snack, full of fibers and with no additives. 


This is a ONE bowl recipe and it's very simple and can be done in less than one hour ( with the chilling of the dough ). 



Healthy cookies:

  • 200 g rolled oats 
  • 200 g of spelt flour 
  • 2 tsp of baking powder 
  • pinch of salt 
  • 3 TBsp of honey 
  • 50 g of brown sugar 
  • 180 g of butter or coconut oil 
  • *2 TBsp of almond milk (if needed) 
  • *70 g of dark chocolate (if doing chocolate version) 


1. Put oats, flour, baking powder, salt and sugar in a bowl. Butter and honey will need to warm up a bit so you can put them on a very light fire, and when they turn to liquid add them to the bowl and mix well (by hand).

2. If you feel the dough is impossible to form add some milk. Form two balls, cover in plastic foil and put in the fridge for a half an hour.

3. Preheat the oven to 180C (350 F), take one ball out of the fridge, roll the dough between two baking sheets, with 0,5cm (1,27 inch) height. 

4. Use moulds to form a circle or just cut the form with a knife. Bake for 13 minutes. (12- 15 minutes).

5. While the first batch is baking, take the other ball out of the fridge and repeat the last steps.

Enjoy :)






You Might Also Like

0 komentari:

Please tell me what you think... :)