Zobena kaša s bananom, cimetom i kokosom
//gluten free, dairy free, sugar free//
Ovaj jednostavni, a hranjiv i zasitan doručak napravite kada se zaželite duha djetinjstva ili pak,želite malo razbiti monotoniju (ukoliko ih već ne konzumirate).
S bloga Da mi je nešto slatko došla je inspiracija da probam zobene pahuljice na ovaj način jer zadnje što mi je ostalo u glavi kad sam ih jela pred 15 ili više godina je bilo "ljak". Tada su bile bez ikakvih dodataka, bezlične i nikako se nisam mogla prisliti da ih jedem. Hvala bogu, ova kaša je mirisna, topla, zdrava i jaaaaako ukusna pa sam bez straha krenula i u isprobavanje raznih verzija.
Napravila sam je na bazi vode, no ukoliko vam mlijeko ne smeta, slobodno stavite mlijeko. Ukoliko izbacujete mlijeko, a skeptični ste hoće li biti bljutavo na vodi, ne brinite. Kaša je puno okusa i mlijeko uopće nije potrebno, ili ako baš želite možete raditi s biljnim mlijekom (kućne izrade).
Osnovni recept za zobenu kašu je:
(za 1 osobu)
- 50 g zobenih pahuljica
- 200 ml vode (ili mlijeka, biljnog mlijeka)
- malo soli
1. Sve skupa pomiješajte i stavite na vatru. Kada zakuha, smanjite vatru i miješajte par minuta (vidi uputstva na pakiranju).
Dok se kaša grije vi pripremite ostale sastojke:
- 1/2 banane ili 1 cijela (ako je manja)
- na vrh žličice cimeta (1/8 žličice)
- 1 žlica kokos mrvica
- 1 žličica meda ili drugog zaslađivača (agavin sirup, javorov sirup,..)
- *malo muškatnog oraščića (po želji)
- *1 žličica lješnjak maslaca (po želji)
*Neće bitno promijeniti okus, ako nemate, nema veze
2. Bananu zgnječite vilicom i ubacite u kašu nakon što je par minuta kuhala i zatim ubacite ostale sastojke. Promiješajte i maknite s vatre.
Poslužite toplo. Povrh kaše možete posipati sirovi kakao prah ili mljevene orašaste plodove, granolu (recept OVDJE), sjeckano voće i slično..
Dobar tek! :)
0 komentari:
Please tell me what you think... :)