Čoko-Coco sladoled // Choco-Coco ice cream
Follow my blog with Bloglovin//(bez laktoze, jaja, glutena, šećera)//(free from lactose, eggs, gluten, sugar)//
(Scroll for English version)
Obožavam sladoled, ali najčešće ne znam stati te ga jedem dok ne nestane (nije šala) :D Kako bi izbjegla posljedice takvog prejedanja isprobala sam jednu zdraviju verziju sladoleda koja ne sadrži mlijeko, jaja ni bijeli šećer.
Nisam se mogla odlučiti za okus pa sam napravila čokoladni i kokos sladoled (kokos je bio logičan izbor pošto se sladoled radi od kokosovog mlijeka, a čokolada,..pa, tko ne voli čokoladu?) :) Na kraju sam shvatila da bi bilo najbolje da sam samo čokoladu stavila jer je taj dio prefiiin pa eto, tko želi, može izbaciti kokosove mrvice i kokosov maslac i malo povećati količinu crne čokolade za potpuni čoko doživljaj. I da, svakako ne izostavite rum ;) Ovaj receptić nije moj- Na journal.hr se može naći originalni recept (usput bacite oko i na ostale delicije talentirane Edite Šimić)
EDIT: Na kraju sam izmiješala oba sladoleda, rezultat je savršen-ne prevladava kokos, već se samo nazire, tako da sve ove sastojke slobodno ubacite, nećete požaliti ;)
EDIT: Na kraju sam izmiješala oba sladoleda, rezultat je savršen-ne prevladava kokos, već se samo nazire, tako da sve ove sastojke slobodno ubacite, nećete požaliti ;)
Za ovu divotu trebat će vam:
Choco-coco sladoled:
- 1 limenka kokosovog mlijeka (400 ml)
- 2-3 žlice zaslađivača po želji
- 30g kokos mrvica
- 2 žlice kokos maslaca*
- 100g crne čokolade
- 1 žlica kokosovog ulja (može i obični maslac)
- opcionalno: rum (pola žličice ili žličica)
*kokos maslac nije isto što i ulje. Maslac je napravljen od cijelog kokosa (unutrašnjosti) pa samim time ima i intenzivniji okus. Ukoliko ga nemate, izbacite ovaj sastojak i malo povećajte količinu kokos mrvica
1. Limenku kokosovog mlijeka možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane, DM, Mueller i slično... Najbolje bi bilo kada bi ju preko noći ohladili u zamrzivaču, ali i frižider će biti dovoljan. Moja je bila u zamrzivaču i malo sam se pomučila s otvaranjem limenke i istresanjem sadržaja pa eto-savjet- možda bolje da ju držite u frižideru, bitno da je dobro ohlađeno..
2. Otopite čokoladu, zaslađivač i ulje na pari ili laganoj vatri i pustite da se ohladi. Dodajte rum.
3. Izvadite sadržaj limenke u plastičnu posudu za miksanje ako ćete miksati ručnim mikserom ili u blender (bolja opcija). Probala sam i jedno i drugo- preporučujem blender jer sadržaj ne leti okolo i bolje se napravi šlag. Ako vam je sadržaj zaleđen probajte odrezati svijetliji dio (kokosovu vodu), a ako nije zaleđeno, žlicom izvadite samo bijeli dio, odnosno, kokos pulpu, bez vode (da vam se ne stvore kristalići leda). Tu vodu sačuvajte i iskoristite u smoothiju, na primjer.
4. Kada ste izmiksali kokosovo mlijeko u šlag, odvojite ga u dva dijela (ako ćete raditi čoko-kokos varijantu, ukoliko ćete raditi samo čoko varijantu onda ne odvajajte). U jedan dio dodajte kokos mrvice i kokos maslac, izmiksajte i stavite u posudu u kojoj ćete držati sladoled. U drugi dio dodajte onu otopljenu čokoladu-koja se već trebala prohladiti i dobro izblendajte. Probajte slatkoću i prilagodite je svom ukusu. Možete dodati mrvicu soli jer sol služi za pojačavanje okusa ili još čokolade ako vam se čini malo. Izlijte u posudu gdje je kokos (ja sam podijelila na pola). **EDIT: Ta dva dijela sam ipak izmiješala.
5. Držite u zamrzivaču jedno pola sata, nakon toga izvadite sadržaj u blender te ponovo smiksajte i ponovno vratite u zamrzivač. Ponovite to još jednom nakon sat, dva. Pustite da se sladoled skroz stisne (poželjno preko noći) i uživajte idući dan :)
„Everybody’s darling!“
I love ice cream. I love it that much, that I can’t stop eat it until there’s nothing left. You don’t have to be super clever to understand that, this behaviour won’t get you anywhere near „healthy“. Therefore I was searching for a solution. And I found one! On journal.hr – very talented Edita Simic makes the magic happen!
That miracolous dessert does not contain gluten, sugar or dairy.
I couldn’t decide whether I want to make chocolate or coconut flavoured ice cream – so, you know - I made them both. In the end, I have to admit that the chocolate one is way better and that you should definitely go for it.
Edit: I mixed both flavours and the result is delicous.
Choco-coco ice cream:
- 1 can of Coconut Milk (400ml/14 Oz)
- 2 - 3 Tablespoons of sweetener of your choice
- 2 Tablespoons of shredded Coconut
- 2 Tablespoons of Coconut Butter
- 100 grams of Dark Chocolate
- 1 tablespoon of Coconut Oil
- Optional (but I wouldn’t miss out of that): a bit of Rum (highly recommended!)
*Coconut Butter and Coconut Oil are not the same thing. Coconut Butter is literally made of the whole Coconut while the Oil is just made of the Coconut’s fat. Guess, which one’s richer in taste? Yes, it’s Coconut Butter.
This is how it works:
1. Let your coconut milk rest in the fridge over night - you can put it in the freezer too, but make sure you can open it once it’s frozen.
2. Next day: melt the chocolate, together with the sweetener and oil – simmer gently. Let it cool off and add rum.
3. Now you have to get the coconut milk to be really creamy – therefore put it in a blender. If you can, separate the white part and the trasparent part(coconut water) because you don’t want your ice cream to be icy, you want it to be CREAMY :)
4. Separate the coconut cream into two bowls. Add shredded coconut and coconut butter into one bowl and mix it well in your blender. – That’s the coconut flavoured ice cream. The other bowl is for the chocolate flavoured one! Therefore mix the chocolate (you melted before) with the rest of the coconut cream. You’re done. Now you have two bowls with two different flavours. If you want – and I recommend it- you don’t have to separate it- It will be chocolate-y with a subtle coconut taste.
5. Let them cool off well in the fridge (a least for half an hour) and then mix it well again. You can repeat the mixing again before serving. ENJOY!
0 komentari:
Please tell me what you think... :)