Zdrave energetske pločice (s jabukom)

10:07 Iva 0 Comments

//sugar free, dairy free, gluten free//

Želite brzi i zdravi zalogajčić koji ćete ponijeti sa sobom u školu, na posao ili faks? Imam jedan odličan receptić za vas :)








Ove pločice su:
  1. zdrave i hranjive
  2. ukusne i slatke
  3. šočne i mirišljave
  4. brze i jednostavne za pripremu
  5. možete kombinirati okuse i sastojke koje imate u kući
  6. lako dostupnih sastojaka


Sve gore navedeno je i više nego točno. Pločice sadrže puno sastojaka koji su nutritivno (pre)bogati zdravim masnoćama, antioksidansima, omega 3 masnim kiselinama, vlaknima i još nizom korisnih stvari koje omogućuju pravilno funkcioniranje našeg organizma. Bez šećera su i bez dodane masnoće (iako u sljedećoj turi isprobavam i tu verziju) te tako čine savršen zalogajčić između obroka. Zbog jabuke nisu hrskave pločice, već su jako sočne, no ne raspadaju se. Ukoliko nemate sve s popisa, slobodno zamijenite s nečim što imate, npr. možete dodati bademe, kokos mrvice, datulje, suhe marelice, brusnice i slično..

Jako se brzo i lako naprave, a zgodne su za uzeti sa sobom kad god vam treba međuobrok.

Zdrave energetske pločice:

kalup 30 x 18 cm 

200 g zobenih pahuljica
100 g lješnjaka (lagano preprženih)
50 g oraha
2 žlice lanenih sjemenki (oko 30 g)
2 žlice sezama (oko 20 g)
20 g suncokretovih sjemenki
4 suhe smokve
100 g grožđica
malo cimeta i đumbira u prahu
1 manja jabuka ili 1/2 veće
2 pune žlice agavinog sirupa (ili nekog drugog zaslađivača,npr.med)
3 bjelanjka

1.Pripremite sve sastojke osim bjelanjaka. Orahe nasjeckajte na sitno, a lješnjake prvo lagano prepržite na tavi ili u pećnici (150 stupnjeva,10-15 minuta) i zatim ih isto sitno nasjeckate. Također, oguljenu jabuku isto treba sitno nasjeckajti, kao i suhe smokve.  Ostale sastojke samo ubacite u posudu. 
2. Na kraju dodajte zaslađivač (tekući) i dobro pomiješajte.
3. Bjelanjke istucite u čvrstu pjenu i dodajte ih smjesi. Dobro izmiješajte da se svi sastojci povežu te u kalup obložen papirom za pečenje stavite smjesu i dobro ju utisnite. Možete se poslužiti čašom kojom ćete pritiskati smjesu da se bolje spreša te da bude kompaktnija.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva oko 20 minuta. Nakon dvadeset minuta, ugasila sam pećnicu i pustila još 5-10 minuta da se posuše. Kada se ohlade, režite pločice u veličini koja vam odgovara te ih, po želji, prelijte preljevom od tamne čokolade (ja ne znam što mi je bilo da sam naribala čokoladu i posula ih, jako je nespretno jer se mrvice rasipaju pa vam preporučam da čokoladu otopite te prelijete preko pločica i pustite da se skroz ohlade).










You Might Also Like

0 komentari:

Please tell me what you think... :)