Granola
(Scroll for English version)
Užasava me pomisao na kupnju gotovih granola, müslija i sličnih proizvoda jer osim što sadrže puuuuno nepoželjnih sastojaka (konzervansi i ekipa), imaju i puno previše šećera (DA, čak i "fitness" žitarice sadrže umjetne zasladivače), a često i cjenovno nisu baš pristupačne. Kad se sve zbroji, ne ispada baš razumna računica (bar meni) :)
Ja već neko vrijeme radim svoju, prefinu i puuuuno zdraviju verziju ovog popularnog doručka i dobra vijest je ta da vam čak i ne treba recept, već ubacujete što god imate od sjemenki, žitarica, orašastih plodova, začina i ostalih dodataka..
Kako ipak vjerujem da želite neki okviran omjer sastojaka napisat ću vam recept svoje zadnje granole uz dodatak - popis sastojaka koje, ukoliko imate i volite, možete dodati u svoju granolu...
Bez obzira na recept (uvijek mi nešto fali ili ubacim nešto novo) rezultat je uvijek izvrstan!
Ovo je nešto što će vam uvijek uspjeti i što ćete s guštom jesti.
Za pripremu vam treba desetak minuta, 15 minuta za pečenje i to je to :) Imate ukusan i zdravi doručak (ili grickalicu) ;)
- 250 g zobenih pahuljica (ako ne voite krupne možete ih usitniti ili kupiti već usitnjene)
- 50 g kokos mrvica
- 2 - 3 žlice lanenih sjemenki
- 2 - 3 žlice sezama
- 3 - 4 žlice suncokretovih sjemenki
- 70 g badema (isjeckati ih nožem)**
- 50 g lješnjaka (također isjeckati)**
- 1/2 jabuke (na sitne kockice nasjeckati)
- 3 žlice meda
- 1 žlica kokosovog ulja(otopljenog) *(može i ne treba)
- komadići crne čokolade (oko 100 g nasjeckati na sitne kockice) ili kakao prah
** omjer badema i lješnjaka možete prilagoditi- ukoliko nemate neki od ova dva sastojka, slobodno povećajte količinu onoga kojeg imate ili dodajte neki drugi (npr. orahe).
Sve skupa izmiješati i rasporediti po papiru za pečenje. Staviti u zagrijanu pećnicu na oko 170 stupnjeva i peći 15-ak minuta (zadnjih 5 minuta ja smanjim temperaturu na 150 stupnjeva). Kada izvadite granolu iz pećnice možete dodati suho voće poput grožđica, suhih šljiva, marelica i slično.. Možete posuti začine poput cimeta, đumbira i ostalog po volji... Pustite da se dobro ohladi ( med, ulje i čokolada se moraju stisnuti) i onda prespite u posudu s čvrstim poklopcem.
Moje omiljene kombinacije su :
- jabuka + cimet
- čokolada + ribiz ili brusnice
Ostali sastojci koje možete dodati:
- suhe brusnice i ostalo sušeno voće (marelice, mango,..)
- drugo orašasto voće(indijski oraščići, brazilski oraščići, orasi, itd)
- kokos čips
- datulje
Mjere su okvirne, tako da recept možete prilagoditi svom ukusu i onome čega imate u kući. Baza su zobene pahuljice, neko orašasto voće (ono po meni daje najbolji ukus), med (koji to lijepo zasladi), jabuka.
Ovu prefinu granolu jedite s voćnim smoothijem ili obogatite svoj omiljeni jogurt.
Dobar tek! :)
(English version)
Honestly, I really can´t deal with the thought of buying conventional granola or cereal. First of all, it contains a lot of really bad additives such as refined sugar, chemical sweeteners, high-fructose corn syrup or regular corn syrup, MSG, food dyes and so on. Secondly, it just tastes better if it’s home-made. As a result of that, I decided to make my own delicious Granola.
Good news: You can make Granola easy and fast and all by yourself! I’ll teach you how to make that enjoyable and healthy breakfast.
You will need:
- 2 Cups of Oat
- 5 tablespoons of shredded Coconut
- 2-3 tablespoons of Flax seeds
- 2-3 tablespoons of Sesame seeds
- 3-4 tablespoons of Sunflower seeds
- 1/2 Cup of Almonds (shredded)
- 1/2 Cup of Hazelnuts (shredded)
- 1/2 of an Apple (cut in teeny tiny pieces)
- 3 tablespoons of Honey
- 1 teaspoon of Coconut Oil
- 1 bar of dark Chocolate or Cocoa
** you can add rasins, different seeds or nuts or mix it with various chocolate flavours – there is no limit to your creativity!
Put all the ingredients into a big bowl and mix them up properly – you want everything to be covered in honey, coconut oil and chocolate. Then spread it onto a backing parchment and put it in the oven.
15 minutes at 170 C° / 325 F°.
I usually turn down the heat for the last 5 minutes to 150 C° / 300 F°.
When it’s done you can add some dried fruit, as well as a bit of cinnamon or cardamom for even better taste. When chilled you’re very own Granola is ready and your special breakfast-feast is about to begin! Enjoy!
What I like most:
Apple-Cinnamon Granola
Cranberry-Chocolate Granola
Here are a few ideas of what you can add to your home-made Granola:
- dried fruits as: cranberries, mango, apricots ...
- dates
- various nuts as: brazil nuts, chashews, walnuts ...
- coconut chips
Top your favourite smoothie or yoghurt with your very own home-made Granola and start your day right!
Bon Appetit! I
0 komentari:
Please tell me what you think... :)