Granola

10:13 Iva 0 Comments

(Scroll for English version) 


Užasava me pomisao na kupnju gotovih granola, müslija i sličnih proizvoda jer osim što sadrže puuuuno nepoželjnih sastojaka (konzervansi i ekipa), imaju i puno previše šećera (DA, čak i "fitness" žitarice sadrže umjetne zasladivače), a često i cjenovno nisu baš pristupačne. Kad se sve zbroji, ne ispada baš razumna računica (bar meni) :)
Ja već neko vrijeme radim svoju, prefinu i puuuuno zdraviju verziju ovog popularnog doručka i dobra vijest je ta da vam čak i ne treba recept, već ubacujete što god imate od sjemenki, žitarica, orašastih plodova, začina i ostalih dodataka..


Kako ipak vjerujem da želite neki okviran omjer sastojaka napisat ću vam recept svoje zadnje granole  uz dodatak - popis sastojaka koje, ukoliko imate i volite, možete dodati u svoju granolu...
Bez obzira na recept (uvijek mi nešto fali ili ubacim nešto novo) rezultat je uvijek izvrstan!
Ovo je nešto što će vam uvijek uspjeti i što ćete s guštom jesti.






Za pripremu vam treba desetak minuta, 15 minuta za pečenje i to je to :)  Imate ukusan i zdravi doručak (ili grickalicu) ;)



  • 250 g zobenih pahuljica (ako ne voite krupne možete ih usitniti ili kupiti već usitnjene)
  • 50 g  kokos mrvica
  • 2 - 3 žlice lanenih sjemenki
  • 2 - 3 žlice sezama
  • 3 - 4 žlice suncokretovih sjemenki
  • 70 g badema (isjeckati ih nožem)**
  • 50 g lješnjaka (također isjeckati)**
  • 1/2 jabuke (na sitne kockice nasjeckati)
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica kokosovog ulja(otopljenog) *(može i ne treba)
  • komadići crne čokolade (oko 100 g nasjeckati na sitne kockice) ili kakao prah


** omjer badema i lješnjaka možete prilagoditi- ukoliko nemate neki od ova dva sastojka, slobodno povećajte količinu onoga kojeg imate ili dodajte neki drugi (npr. orahe).



Sve skupa izmiješati i rasporediti po papiru za pečenje. Staviti u zagrijanu pećnicu na oko 170 stupnjeva i peći 15-ak minuta (zadnjih 5 minuta ja smanjim temperaturu na 150 stupnjeva). Kada izvadite granolu iz pećnice možete dodati suho voće poput grožđica, suhih šljiva, marelica i slično.. Možete posuti začine poput cimeta, đumbira i ostalog po volji... Pustite da se dobro ohladi ( med, ulje i čokolada se moraju stisnuti) i onda prespite u posudu s čvrstim poklopcem.

Moje omiljene kombinacije su :

  •  jabuka + cimet
  • čokolada + ribiz ili brusnice


Ostali sastojci koje možete dodati:

  • suhe brusnice i ostalo sušeno voće (marelice, mango,..)
  • drugo orašasto voće(indijski oraščići, brazilski oraščići, orasi, itd)
  • kokos čips
  • datulje



Mjere su okvirne, tako da recept možete prilagoditi svom ukusu i onome čega imate u kući. Baza su zobene pahuljice, neko orašasto voće (ono po meni daje najbolji ukus), med (koji to lijepo zasladi), jabuka.  
Ovu prefinu granolu jedite s voćnim smoothijem ili obogatite svoj omiljeni jogurt.
                                                 

Dobar tek! :)



(English version)



Honestly, I really can´t deal with the thought of buying conventional granola or cereal. First of all, it contains a lot of really bad additives such as refined sugar, chemical sweeteners, high-fructose corn syrup or regular corn syrup, MSG, food dyes and so on. Secondly, it just tastes better if it’s home-made. As a result of that, I decided to make my own delicious Granola.
Good news: You can make Granola easy and fast and all by yourself! I’ll teach you how to make that enjoyable and healthy breakfast.



You will need:

  • 2 Cups of Oat
  • 5 tablespoons of shredded Coconut
  • 2-3 tablespoons of Flax seeds
  • 2-3 tablespoons of Sesame seeds
  • 3-4 tablespoons of Sunflower seeds
  • 1/2 Cup of Almonds (shredded)
  • 1/2 Cup of Hazelnuts (shredded)
  • 1/2 of an Apple  (cut in teeny tiny pieces)
  • 3 tablespoons of Honey
  • 1 teaspoon of Coconut Oil
  • 1 bar of dark Chocolate or Cocoa
** you can add rasins, different seeds or nuts or mix it with various chocolate flavours – there is no limit to your creativity!

Put all the ingredients into a big bowl and mix them up properly – you want everything to be covered in honey, coconut oil and chocolate. Then spread it onto a backing parchment and put it in the oven.
15 minutes at 170  / 325 F°.
I usually turn down the heat for the last 5 minutes to 150 C° / 300 F°.
When it’s done you can add some dried fruit, as well as a bit of cinnamon or cardamom for even better taste. When chilled you’re very own Granola is ready and your special breakfast-feast is about to begin! Enjoy!

What I like most:
Apple-Cinnamon Granola
Cranberry-Chocolate Granola

Here are a few ideas of what you can add to your home-made Granola:
  •          dried fruits as: cranberries, mango, apricots ...
  •          dates
  •         various nuts as: brazil nuts, chashews, walnuts ...
  •          coconut chips



Top your favourite smoothie or yoghurt with your very own home-made Granola and start your day right!
Bon Appetit! I



You Might Also Like

0 komentari:

Please tell me what you think... :)