Tapioka puding od kokosa i chia marmeladom od crvenog ribiza // Tapioca - coconut pudding with chia/red currants jam
Slasni bezglutenski puding koji očarava kombinacijom kiselo - slatko, a još uz dodatak prženih badema postaje prava poslastica za nepce.
//vegan, gluten free, sugar free, dairy free//
Tapioka perlice mi stoje u kući već duže vremena, nisam ni sama znala što bih s njima. Inspiracija je došla kada je Edita Šimić s bloga Kuživancija napravila tapioka puding s kokosom, bananom i kikirikijem (koji sam ODMAH išla isprobati) i shvatila da je ovo zapravo super jednostavna, bezglutenska namirnica koja nam daje bezbroj mogućnosti za nadopunjavanje jer su same tapioka perlice bez okusa. Današnja kombinacija je s crvenim ribizom koji odlično pristaje slatkom kokosu, no poslužiti će bilo kakvo šumsko voće. Nema puno zaslađivača tako da i oni koji paze na šećere mogu baciti oko na ovaj ukusni doručak.
Tapioka je zapravo škrob koji se dobiva iz korijena biljke manioka, a služi za izradu pudinga, krema, odnosno, kao ugušćivač jela (deserata, juha, umaka i slično). Neutralnog je okusa pa odlično paše uz svako voće i druge namirnice. Nema masti ni proteina, ali sadrži škrob koji je dobro probavljiv pa je pogodan i za celijakičare (ne sadrži gluten).
Krenimo na recept :)
Prvo pripremimo chia marmeladu jer chia sjemenke moraju nabubriti (pustite ih barem 20 minuta).
(Ovo je količina za jednu do dvije osobe)
Chia marmelada od crvenog ribiza
- 1 žlica chia sjemenki
- 3 žlice vode
- 3 žlice ribiza ili nekog drugog bobičastog voća
1. Chiu potopimo u 3 žlice vode i pustimo da stoji. U međuvremenu stavimo ribiz na laganu vatru i pustimo da se otopi (ja stavljam zaleđeni) i pusti sok (miješajući). Kada pusti sok, propasiramo ga i sok ulijemo u chiu s vodom. Lagano promiješamo i pustimo da stoji dok pripremamo puding.
Tapioka puding od kokosa
- 25 g tapioka perlica
- 200 ml vode*
- 1 žličica zaslađivača po izboru ( agavin sirup, pasta od datulja, med, javorov sirup,..)
- 20 g kokos mrvica
- 1 žlica kokos maslaca (pire od kokosa)**
**tko nema maslac, može dodati na kraju još kokos mrvica (žlicu,dvije)
1. Staviti kuhati vodu i zaslađivač (tapioka se inače može raditi i s mlijekom, ali ja ga ne podnosim, a biljnog mlijeka nisam imala stoga sam isprobala s vodom i super je).
2. Kad voda zakuha dodamo tapioku, kokos mrvice i smanjimo vatru. Miješajući kuhamo puding na laganoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok se oko perlica ne stvori prozirna opna. Ugasimo vatru i dodamo maslac od kokosa, odnosno još kokos mrvica.
3. Pustimo da se malo prohladi pa u zdjelicu slažemo: -sloj pudinga, pa sloj chia marmelade, pa opet puding,itd.. Na kraju možete dodati pržene bademe koji super pašu uz ovaj puding.
Prženi bademi: Nasjeckajte bademe. Stavite ih na zagrijanu tavicu i lagano pržite dok ne požute (pazite da ne zagore). Ubacite povrh pudinga i uživajte :)
Looks super delicious! Gotta try!!
OdgovoriIzbriši