Mlijeko od kokosa // Coconut milk

14:30 Iva 2 Comments

Zasladite svoju jutarnju kavu ovim slasnim mlijekom ili jednostavno uživajte u toploj šalici čistog savršenstva...


//vegan, dairy free, gluten free, sugar free//






Bez obzira na to pijete li obično mlijeko životinjskog porijekla ili ne, ovo je mlijeko koje morate probati. I ne samo probati, nego i napraviti sami. Kupovna biljna ( i životinjska) mlijeka sadrže konzervanse kako bi im se produljio rok trajanja, šećer i ostale aditive i vrlo vrlo mali postotak biljke od koje napravljen. Priznajem, do sada sam i ja kupovala ta mlijeka (osobno badem i kokos najviše volim, a soju, zob, rižu i ostala mlijeka ne volim jer su mi bezokusni, puni šećera,itd...)


Znam da dosta ljudi radi svoja biljna mlijeka, ali to mi se nekako činilo kompicirano plus što sam mislila da mi treba ultra jaki blender, uglavnom, za moje minimalne potrebe mlijeka, uvijek sam imala kupovno u rezervi pa se nisam ni zamarala. Otkako ne pijem kravlje mlijeko, naučila sam se npr. piti crnu kavu, gdje god mogu mlijeko zamijenim vodom, itd.. A za sve ostalo tu su biljna mlijeka :)

ALI

Uvijek me pomalo kopkalo to što stoji u sastavu i znam da ta mlijeka nisu nikako dobra i da ću se morati odviknuti i od njih. Plus cijena koja nije mala za litru takvog mlijeka (pa ti radi palačinke :D )

Odlučila sam da je vrijeme pretražiti internet i vidjeti koliko je ustvari teško napraviti domaće biljno mlijeko. Krenula sam od kokosa jer mi se činio jeftinijim izborom, Nakon par pročitanih stranica ostala sam šokirana jer kao prvo - ušteda je ogromna, kao drugo - trebaju mi dva sastojka, kao treće, gotovo je u 5 minuta, a možda i manje. Ne moram ni reći da sam ODMAH krenula u izradu .







Mlijeko od kokosa:

  • 1 šalica kokos mrvica
  • 3 šalice tople vode
ostalo: sterilna gaza, lijevak, staklena posuda

1. Stavite vodu grijati skoro do vrenja ( ne treba zakuhati), a kokos mrvice uspite u blender. (bitno je da je voda topla kako bi kokos otpustio masnoće što brže)

2. Kada se voda zgrije ubacite ju u blender i pustite 30-ak sekundi da kokos malo otpusti masnoće

3. Miksajte oko pola minute, minutu (ovisno o blenderu, pazite da ga ne preforsirate) pa napravite pauzu. Ako imate jaki blender onda ne morate raditi pauze, smiksajte na najjačoj brzini oko minute ili malo duže. Ako koristite obični kućni blender (do 800 W) preporučam raditi pauze, za svaki slučaj. Nakon pauze od 20-ak sekundi ponovite postupak miksanja (pola minute do minutu) **ja ne mjerim vrijeme, idem po 'sluhu'. 

4. U pripremljenu staklenku gdje ćete pohraniti mlijeko stavite lijevak i preko njega sterilnu gazu. Polako sipajte sadržaj u gazu (u par puta). Polako stišćite gazu da ocjedite što više tekućine. Ponovite dok ne ocjedite sav sadržaj iz blendera. 

5. Pustite mlijeko da se hladi na sobnoj temperaturi, a ostatak kokosa pohranite ili napravite raffaello kuglice 

**u blender možete dodati i žličicu zaslađivača po izboru (agavin sirup, rižin slad, med i slično), ali vjerujte mi da vam ne treba. Mlijeko je punog okusa, prirodno slatkasto zbog kokosa i šteta bi bilo sladiti ga još više.. 

6. Kada se mlijeko ohladilo, zatvorite poklopac i spremite ga u frižider. Hlađenjem će se masnoća dignuti na površinu i stisnuti u grudu, ali nemojte se brinuti, ako ga lagano podgrijete prije konzumiranja, opet će se vratiti u normalnu 'formu'. Svakako ga dobro promućkajte da se masnoća i voda pomiješaju ;)

7. Trajanje: tri dana uz držanje u hladnjaku










UPDATE: Od ostatka kokosa napravila sam raffaello kuglice :)











You Might Also Like

2 komentara:

  1. Odlično! Hvala za ideju, ujutro isprobavam.:)
    I veliki like za blog!:))
    Nataša

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno i nema na cemu :) Ne moze se usporediti s kupovnim, tako da stvarno preporucam kucnu izradu, pogotovo kad je ovako jednostavno.. :))

      Izbriši

Please tell me what you think... :)