Vegan cheesecake u čaši

20:48 Iva 0 Comments


//vegan, sugar free, dairy free //






Poželjela sam nešto slatko (baš čudno za mene), a u kući ničega osim keksića (OVIH.klik) koji mi ipak nisu bili dovoljni. Znate ono kad točno znate što vam se ne jede, otprilike znate što vam se jede, ali i dalje ne znate što točno. Nešto me vuklo na cheesecake, ali naravno da baš sad nema sira u frižideru. 



Prvo da objasnim proces izrade slastica kod mene. Obično ide ovako kao što sam napisala u uvodu s tim da kad nešto uočim u ormaru ili frižideru - krenem raditi, a da ni sama ne znam što. Pri izradi tog neimenovanog deserta, obično negdje u sredini, 'to' me podsjeti na nešto sasvim drugo od početne ideje i desert krene u sasvim drugom smjeru. Tako i ovo nije cheesecake jer kao prvo nema sira, ali to je bila početna ideja pa je onda naslov ovakav kakav je.











Ovo je nešto jako kremasto s finom hrskavom podlogom, malo šumskog voća za osvježenje, a to sve skupa čini moj savršeni desert.



Krema je bez:

  • šećera 
  • slatkog vrhnja 
  • jaja
  •  mlijeka



Ma zapravo se sastoji od samo nekoliko sastojaka tako da možete bezbrižno uživati. Brine vas masnoća? Ne brinite ni za to, jer sva masnoća koju ovaj desert sadrži je dobra masnoća, odnosno, masnoća koja nam je i više nego potrebna. Tko se boji masti još?? Uostalom, ide zima - pa savjetujem da se oboružate masnoćama, izvana i iznutra. ;)





Vegan cheesecake u čaši (2 porcije):


  • oko 70 g keksa (KLIK) ili kupovnih McVities, Gran Cereale i slično
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica zaslađivača po izboru (med, agavin sirup, rižin slad,...)
  • vanilija (sjemenke vanilije ili prirodni ekstrakt)
  • šaka crvenog ribiza ili nekog drugog šumskog voća (po želji)
1. Limenku kokosovog mlijeka stavite hladiti (ja ju uvijek držim u frižideru), a prije početka izrade slastica stavite ju na 10 minuta (NE duže!) u zamrzivač. Najbolje je da vam stoji naopačke okrenuta u frižideru i zamrzivaču, tako će vam sva masnoća pasti na dno, odnosno vrh.


2. Zagrijte kokosovo ulje da se malo otopi i sameljite kekse u multipraktiku (možete i rukama razlomiti ako želite komadiće). Ulijte otopljeno ulje i kratko izblendajte da se poveže ( nema veze ako nije skroz samljeveno, može biti i s komadićima) te istresite smjesu u čaše, malo pritisnite na dno ili samo razmrvite, ovisi što više volite. Stavite čaše u frižider.


3. Izvadite konzervu iz zamrzivača i otvorite ju, Ako ste ju stavili hladiti naopačke sada kada ju otvorite vidite bijelu smjesu, uzmite žlicu i izvadite to bijelo u posudu za miksanje ili bolje u blender. Ono što će ostati u konzervi je kokosova voda (nju možete kasnije iskorisiti za smoothie). Ako ju niste ohladili naopačke, onda kada otvorite konzervu prvo izlite svu vodu u posudu koju ćete spremiti za poslije, a zatim žlicom istresite svu masnoću u blender. Znači nama će trebati samo masnoća iz mlijeka, od nje se radi šlag, dok vodu iskoristite za neki smoothie i slično.


4. Kokos mast u blenderu kratko izmiksajte u šlag i zatim stavite posudu u frižider dok pripremate ostalo. 


5. Ocijedite limun, pripremite šumsko voće, vaniliju i zaslađivač.


6. Izvadite posudu sa šlagom iz frižidera, ubacite žlicu limunovog soka, malo vanilije i zaslađivač. Izblendajte i probajte te ukoliko vam nije dovoljno slatko ubacite još žličicu zaslađivača. Izvadite čaše s podlogom iz frižidera te rasporedite pola smjese u čaše. U ostatak ubacite ribiz (ili drugo šumsko voće) i kratko izmiksajte. Posložite ostatak kreme u čaše, pospite ostatkom izmrvljenih keksića, šumskim voćem ili granolom. 

Vratite natrag u frižider na hlađenje ili navalite odmah (preporuka je, naravno, da se strpite :) )

:)

Dobar tek! I 











You Might Also Like

0 komentari:

Please tell me what you think... :)