Zobeni 'chocolate chip' keksi // Oat chocolate chip cookies

12:27 Iva 0 Comments


Mekani i sočni keksići s komadićima čokolade koji će vam uljepšati dan..


//gluten free//



Božićna serija se nastavlja, a ovog puta donosim  kekse s komadićima čokolade mnogima poznate pod nazivom 'chocolate chip cookies'. Oni spadaju u kategoriju 'cjelogodišnji keksi' jer nisu tipično božićni, no sada je savršena prilika da ih probate. Uz mlijeko ili čaj, ujutro, navečer ili iza ručka - uvijek su dobrodošli. Ukoliko postoji netko tko ih nije probao, obavezno ispravite tu grešku. Ovo je klasik među keksima, i još nisam upoznala osobu koja ih ne voli.




 Bilo da ih radite za sebe ili za djecu, imajte na umu da ih je stvarno lagano za napraviti (kao i sve kekse), a domaće je ipak domaće. Osim šećera (svela sam ga na takav minimum da mojima bude sladak, ali da ipak nije presladak za mene) koji će u ovim 'božićnim serijama' biti prisutan u manjim količinama, ne sadrži hrpu nepotrebnih sastojaka kao u kupovnim keksima,
 Današnja verzija je bez pšeničnog brašna, no kao i uvijek možete ih prilagoditi onome što imate.. Napravila sam jednu jedinu grešku, a to je da sam ih napravila premalo. Dolje navedena doza vam je dovoljna ako ćete raditi više vrsta keksića, a ako ćete ih raditi samostalno - preporučam poduplati, vjerujte ;)
Takvih keksića nikad dosta.





Zobeni 'chocolate chip' keksi (20 -25 keksića): 

  • 1 jaje
  • 40 g šećera + 1 žlica meda
  • 120 g brašna: 
  •                     - 90 g zobenog brašna* **
  •                     - 30 g slanutkovog brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • na vrh žličice sode bikarbone
  • 20 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g čokolade
  • malo soli
  • 100 - 110 g maslaca / kokosovog ulja
* zobeno brašno možete napraviti tako da zobene pahuljice sameljete ili u multipraktiku ili u mlincu za kavu i ne brinite ako vam ostanu veći komadići. Ako nemate, možete i kupiti gotovo zobeno brašno (iako mislim da se više isplati napraviti sam) 
**ukoliko ne podnosite gluten ni u tragovima, pripazite da nađete zobeno brašno deklarirano gluten free


1. Stavite maslac lagano grijati na paru da omekša i dodajte mu med na kraju

2. Jaja i šećer izmutite

3. Izvažite brašna, lješnjake,sol, prašak za pecivo i sodu i dodajte ih jaju.

4. Kada je maslac omekšao, dodajte ga smjesi i izmiješajte rukama tako da se sve poveže ( smjesa će biti rjetkasta, ne brinite. Na kraju isjeckajte čokoladu po izboru na komadiće ( nožem ) i dodajte ih smjesi i dobro promiješajte (nikako mikserom)

5. Stavite u frižider na minimalno pola sata

6. Nakon hlađenja upalite pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa 

7.. Žlicom stavljajte kuglice na papir za pečenje - Ovisno o tome koliko ste smjesu držali u frižideru procjenite možete li oblikovati kuglice. Ako je smjesa mekša onda samo žlicom vadite hrpice ( ostavite dovoljno mjesta jer će se keksi raširiti u krug), a ukoliko vam se smjesa stvrdnula rukama oblikujte kuglice (isto će se keksi raširiti pa pustite mjesta)

8. Kada je pećnica postigla temperaturu stavite kekse na par minuta (2-3), a zatim smanjite na 160 stupnjeva C i pecite tako još 12 minuta. Kada ih izvadite iz pećnite pustite ih par minuta da se posuše. Ako imate ludu pećnicu kao ja pa vam se uhvati boja na dnu, nakon što ih izvadite, pustite ih par minuta da očvrsnu (jer budu mekani) i onda ih pažljivo preokrenite i tako pustite da se prohlade.
____________________________________________________

Možete odmah navaliti na njih dok je čokolada još rastopljena ili čekati da se skroz stvrdnu ( pitanje je hoće li vas dočekati koji komad).. Slike za sada nisu baš reprezentativne, brzo padne mrak pa nemam dobro svjetlo, ali očekujte update :)









You Might Also Like

0 komentari:

Please tell me what you think... :)