Čoko namaz i Chia voćna marmelada // Choco spread and Chia raspberry jam

07:09 Iva 0 Comments

"All you need is  love   chocolate"



// vegan, sugar free, dairy free, gluten free //






Vjerujete li da mi je ovaj namaz draži od Nutelle?? Kao prvo, okus je nestvarno dobar - prženi lješnjaci i kakao su sve što Nutelli daje taj savršeni okus - upravo oni su glavne zvijezde i ovog namaza. Zamislite samo da možete pojesti Nutellu , bez brojanja kalorija, bez mučnine poslije, apsolutno bezbrižno i bez grižnje savjesti. Jeste? E pa snovi su se ostvarili, a ja sam se napokon dočepala lješnjaka i brže bolje se bacila u izradu ove divote od namaza.


Sirovi, neprerađeni kakao je pun antioksidansa, toliko je dragocjena namirnica da spada u kategoriju 'superhrane'. Lješnjaci, osim što su mi najdraži orašasti plodovi, puni su dobrih masnoća, dijetalnih vlakana i proteina (100 g pokriva čak 30% dnevnih potreba), a osim toga, sadrže puno minerala i nekih vitaminčića ( E, B i folnu kiselinu). ( Ovo pišem samo zato da znate koliko je ovaj namaz dobar za nas iako izgleda tako nezdravo :D ). 



Ja nemam više što za dodati osim da ga možete jesti na žlicu, na palačinkama, ubaciti u puding (npr OVAJ ), raditi kuglice od njega, ubaciti u sirove slastice , i tako dalje.. Ma, vjerujem da ćete se već snaći ;)



Čoko namaz:

  • 4 žlice mljevenog lješnjaka (lagano poprženog)
  • 2 žličice bademovog maslaca
  • 2 žlice kokosovog mlijeka (ili nekog drugog mlijeka)
  • 2 žličice zaslađivača po izboru (datulje, agavin sirup, stevija, med,...)
  • 1 i pol žličica sirovog kakao praha
Sve sastojke ubacite u blender i dobro izmiješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Probajte, dodajte ukoliko vam fali još tekućine, zaslađivača i slično. I gotovooo. Nećete vjerovati koliko je dobar ovaj namaz, zaboravit ćete na Nutellu u trenu!

P.S. Ovo je mala doza (koliko je u zdjelici na slici) pa ukoliko želite napraviti za više puta povećajte količine, iako preporučam da uvijek radite svježu pa ne morate brinuti hoće li se pokvariti.

Uživajte u galeriji :)
























_____________________________________________________



Chia voćna marmelada od malina:


Ova 'marmelada' se ne kuha, nema dodanih šećera, konzervansa i zapravo, uopće nema sličnosti s pravom marmeladom. Izrada je vrlo jednostavna, a s njom možete bilo što, ja sam ju stavljala na palačinke i u smoothie (kao bonus još i lijepo izgleda;) ).



Sastojci: 
  • 85 g malina
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 3 žlice vode
  • 2 žlice kokosovog mlijeka
  • pola žličice zaslađivača po izboru*
*ovo je minimalna doza zaslađivača i bit će malo kiselkasto. Ukoliko želite slađe, povećajte količinu zaslađivača.

Postupak:
Maline sa zaslađivačem izmiksajte u blenderu, dodajte tekućine ( ukoliko nemate kokosovog mlijeka, zamijenite vodom), ponovno izmiksajte.
Ubacite chia sjemenke, promiješajte i pustite da odstoje i nabubre bar 20 minuta ( ali najbolje je preko noći).



Chia sjemenke obavezno dodajem u smoothije, no ovaj put sam u njih dodala i maline za voćni spin.
O chia sjemenkama je već puno toga rečeno pa ja ne bih duljila o njihovim dobrobitima (više možete pročitati TU (klik), samo ću vam reći da su prave male nutrijentske bombe.


Ono što je važno za chia sjemenke je to da ih morate pustiti da nabubre u tekućini ( to može biti 15 minuta, a najbolje bi bilo preko noći). Informacija za one koji imaju alergiju na jaja- one se mogu koristiti i kao zamjena za jaja (kao i lanene sjemenke). 

Dobar tek!







You Might Also Like

0 komentari:

Please tell me what you think... :)